Doelgroep


Iedereen is uniek, zo ook hun levensstijl...
Hierdoor zijn combinaties mogelijk voor zowel jong als wat ouder...

Bij een diëtist kan u meer informatie en begeleiding verkrijgen bij: 

  • Gezonde voeding


    Het uiteindelijke doel van een gezonde voeding is een goede balans van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten), vitaminen, mineralen en sporenelementen. 

    Op basis van dit evenwicht kan een gezonder voedingspatroon verkregen worden die uiteindelijk resulteert in gezondheidsvoordeel. 


    (Gezond Leven, 2021) 

  • Overgewicht en obesitas

    Volwassen met een BMI (=Body Mass Index) hoger dan 25, hebben last van overgewicht. 


    Dit kan een gevolg zijn van beïnvloedbare (= levensstijl, beweeg- en voedingsgewoontes...) en niet-beïnvloedbare (= erfelijkheid, zwangerschap, omgeving...) factoren. 


    Toch is een normaal gewicht belangrijk. Wie overgewicht heeft of kampt met obesitas, loopt meer risico op verschillende aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde kankers. Bovendien krijg je makkelijker last van je rug en gewrichten.


    (Gezond Leven, 2021)

  • Voeding na bariatrische chirurgie

    Na een bariatrische ingreep is het volgen van een gezonde levensstijl vereist om het beste resultaat na de ingreep te bekomen. 

    Eventueel kunnen moeilijkheden ontstaan bij de inname en/of vertering van voeding waardoor specifiek voedingsadvies vereist is. 

    Verder wordt ook rekening gehouden met de opname van sommige voedingsstoffen. 

  • Verhoogde bloeddruk

    De bloeddruk is de kracht waarmee je bloed duwt op de wanden van je slagaders. 

    Als de bloeddruk te hoog is, kan dit tot schade leiden van de bloedvaten en tot meer risico op aandoeningen zoals een hartinfarct, dementie, beroerte, hartfalen...

    Een verhoogde bloeddruk wordt ook hypertensie genoemd. 


    (Gezond Leven, 2021)

  • Verhoogde cholesterol

    De lever zorgt ervoor dat precies genoeg cholesterol in het bloed aanwezig is. Maar soms is het systeem uit balans waardoor te veel cholesterol wordt aangemaakt of te weinig cholesterol wordt verwijderd uit het bloed. 


    De mogelijke oorzaken hiervan zijn ongezonde voeding, overgewicht, diabetes, roken... 


    Langdurig een verhoogde cholesterol verhoogt het risico op aderverkalking in de benen, hersenen, hart... 


    (Hartstichting, 2022)




  • (Diabetes)

    Diabetes is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Dit kan twee oorzaken hebben: ofwel maakt het lichaam onvoldoende insuline aan, ofwel is de geproduceerde insuline onvoldoende werkzaam.

    Er bestaan 2 soorten types: diabetes type 1 en diabetes type 2.

    Diabetes type 1 is een auto-immuunaandoening die meestal ontstaat bij kinderen of jongvolwassenen. Hierbij wordt insuline niet meer aangemaakt door de pancreas. 

    Diabetes type 2 is een chronische aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel verhoogd is. Dit door insulineresistentie en/of een verminderde insulineproductie. 


    Verder bestaat ook zwangerschapsdiabetes...


    (DiabetesLiga, 2021)

  • Ondergewicht

    Ondervoeding is een ongezonde voedingsstatus gekenmerkt door een tekort aan de nodige voedingsstoffen. Zowel lichamelijke veranderingen, gezondheidsproblemen (bv. verminderde eetlust, mond- of gebitsproblemen), sociale als psychische factoren kunnen mogelijke oorzaken en risicofactoren voor ondervoeding zijn. Ondervoeding kan leiden tot verschillende ernstige gezondheidsklachten zoals versneld verlies van spiermassa, vertraagde wondgenezing, daling van de weerstand, verminderde spierkracht of een verhoogd risico op complicaties bij een operatie. Die klachten hebben fysieke en psychologische gevolgen die tot een verminderde levenskwaliteit kunnen leiden.


    (Gezond Leven, 2021)

  • Zwangerschap en lactatie

    Voeding voor, tijdens en na de zwangerschap en lactatie. 

    Afhankelijk van de lichaamstoestand kan voeding voor de zwangerschap belangrijk zijn om zwanger te worden. 

    Tijdens een zwangerschap gebeuren zeer veel veranderingen in het lichaam. Deze kunnen gevolgen hebben voor u, als mama, als de baby. 

    Afhankelijk van de veranderingen, kan de voeding een belangrijke rol spelen voor de gezondheid voor de mama als bay. 

    Na de zwangerschap (of u al dan niet borstvoeding geeft) is het belangrijk dat de voedingstoestand terug gestandaardiseerd wordt. Afhankelijk hoe de zwangerschap is verlopen, wordt een aangepaste voeding aangeraden. 


  • Voedingsallergieën

    Een voedselallergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof in een voedingsmiddel. De inname van deze stof kan bij gevoelige personen een allergische reactie veroorzaken op de huid, in het spijsverteringskanaal of in de luchtwegen. Enkele mogelijke symptomen zijn jeuk, hoofdpijn, buikpijn en benauwdheid.


    (Health Belgium, 2021)


    Bij een allergie treedt het immuunsysteem in werking en worden er antistoffen gevormd. Deze zijn terug te vinden in het bloed. Er komt meestal een reactie binnen het uur. Een voorbeeld is pinda-allergie.


    (Gezond Leven, 2021)

  • Voedingsintolleranties

    Een voedselintolerantie heeft, in tegenstelling tot een allergie, geen oorsprong in het immuunsysteem. Toch kunnen de symptomen heel gelijklopend zijn (zie ‘meest voorkomende symptomen’).


    Een intolerantie kan te wijten zijn aan:


    een vermindering van de capaciteit of het onvermogen om een specifieke substantie te verteren (vb. lactose);

    het effect op het organisme van sommige natuurlijke substanties die aanwezig zijn in voedingsmiddelen (vb. hystamine, tyramine…);

    andere, specifieke biologische mechanismen van een substantie die nog niet geïdentificeerd zijn (vb. sulfieten).


    (Health Belgium, 2021)


    Bij een intolerantie is het lichaam niet in staat om een voedingsmiddel of bestanddeel daarvan goed te verteren. Er worden geen antistoffen gevormd. De reactie treedt meestal pas later op. Een voorbeeld is lactose-intolerantie.


    (Gezond Leven, 2021)

  • Vegetarisme

    Een vegetariër is iemand die geen vlees of vis eet. Dit is meestal een principiële keuze. Er zijn verschillende soorten vegetarisme, afhankelijk van of men ook ei en zuivel uitsluit in het dieet.


    Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen vegetarisch te eten. Gezondheid en dieren- en milieuwelzijn behoren tot de belangrijkste argumenten. Sommige mensen keren zich tegen de misstanden in de bio-industrie en besluiten daarom te stoppen met het eten van vlees. Anderen hechten meer aandacht aan de (negatieve) invloed die dierlijke producten zouden kunnen hebben op hun lichaam


    (Ensie, 2020)


    Er bestaan verschillende soorten vegetariërs. Zoals de lacto-ovo-vegetariër, de lacto-vegetariër, ovo-vegetariër, pescotariër, pollotariër, flexitariër... 

  • Veganisme

    Veganisme is een levenswijze die ernaar streeft om geen gebruik te maken van dierlijke producten, zoals ei, melk, honing...

    Hierbij is het belangrijk dat de voeding nog steeds voldoet aan de behoeftes die het menselijk lichaam nodig heeft. 

  • Sport

    Afhankelijk van het soort sport en welke intensiteit, dient een aangepaste voeding voorzien te worden. 


    Wie aan krachtsport doet, heeft andere voeding nodig voor, tijdens en na de activiteit dan iemand die aan een intensieve sport doet. 


    Op basis van het trainingsschema wordt een voedingsschema opgemaakt. 

  • Maag-darmproblemen

    Sommige mensen kunnen na het eten of drinken last hebben van hun maag en/of darmen. Maar soms weten mensen niet door welke reden ze last hebben of moet er met zoveel voedingsproducten opgelet worden dat de voedingskeuze heel beperkt kan zijn. 

    Hier kan de diëtist een belangrijke rol spelen. 

  • (Laag FODMAP-dieet)

    Een laag-FODMAP-dieet wordt voorgeschreven bij mensen die door veel voedingssoorten last hebben van hun darmen. 

    Door middel van verschillende fases kan nagezien worden bij welke voedingsmiddelen de persoon last heeft. Op basis van deze resultaten kan nagezien worden welke aanpassingen doorgevoerd kunnen worden. 

  • Aangepaste consistentie

    Voeding met een aangepaste consistentie heeft als doel om zo smakelijk mogelijk voeding te voorzien voor personen die kauw- en slikproblemen ervaren. 

    Afhankelijk van de graad van consistentie wordt aangepaste voeding voorzien naar de noden en wensen van de persoon. 

  • Emo-eten

    Emo-eten wordt gekenmerkt van dat een persoon meer voeding inneemt bij een bepaalde emotie, situatie, gevoel... 

    Op basis van de correcte keuze van voeding en in kaart te brengen wat de aanleiding hiervan is, kan emo-eten aangepakt worden. 

  • ...

    Afhankelijk van de klachten, noden, vragen... kan een persoonlijke aangepaste voeding voorzien worden. 

Share by: